בניה ראשונה היא קצת כמו לידה ראשונה, אנחנו לא כל כך יודעים למה לצפות, השליטה לא בידינו והחששות גדולים. לכן חשוב להבין כיצד הדברים עובדים בתהליך הבניה על מנת למנוע פערים בין הציפיות שלנו ובין מה שנתקל בו בהמשך הדרך, בין אם לגבי התוצאה הסופית, בין אם זה עלויות שלא צפינו ובין אם זה משך התקופה שזה לקח והלחץ שהתקופה הביאה עימה.
גם בשלב הוצאת היתר בניה, למשל, חשוב להבין שלא תמיד אפשר לשלוט בהכל, כי יתכן שפתאום הוציאו חוק חדש, כי ביום אחד החליטו בוועדה לא לאשר משהו שעד היום אישרו תמיד, כי התקציב לוחץ ולא מאפשר את הויטרינה הענקית בסלון שראינו בפינטרסט ואהבנו, ועוד אלף דברים אחרים שלא ניתן בהכרח לצפות מראש. הרבה פעמים הרציונל הזה של "איך זה אמור להיות" נחרט אצלנו עמוק מאוד וקשה לנו לנו להשתחרר מזה כאשר משהו לא הולך כפי שרצינו.
על כן, חשוב להבין באמת איך הדברים עובדים כדי להתאים את הציפיות כמה שיותר למציאות.
תחילה נבחן את התהליך שתעברו עם האדריכל שתבחרו ואת שלבי העבודה המשותפת שלכם. וכן, השימוש במילים "עבודה משותפת" הוא לא מקרי. חשוב להבין שגם לכם, הלקוחות, יש חלק בלתי נפרד בעבודה. עליכם להעביר בצורה הטובה ביותר את החזון שלכם ואת אורח החיים-המשפחתיים שלכם לאותו אדם שמכיר אתכם מפגישה אחת או שניים.
על כן, רצוי שטרם תחילת העבודה תשבו ביחד כל המשפחה ותגבשו חזון משותף, שמשקף את הלך הרוח בבית. חשבו על שגרת היומיום שלכם, מה אתם עושים צעד אחר צעד, מהרגע שאתם מתעוררים בבוקר ועד שהולכים לישון. חשבו על מה הצרכים שלכם, מה הרצונות שלכם, מה המחשבות שלכם על העתיד. את הכול צריך לקחת בחשבון כאשר מגבשים תוכנית.
שלבי העבודה המשותפת:
פגישת תכנון וגיבוש פרוגרמה התחלתית - תשתפו את האדריכל שלכם בכל המסקנות שלכם, המחשבות שלכם ויחד תגבשו פרוגרמה מתאימה עבורכם. אדריכל טוב גם ינחה אתכם וישאל את השאלות הנכונות כדי לעזור לכם.
שלב התכנון - האדריכל שלכם יגבש סקיצה ראשונית לתכנון. קורה שהסקיצה הראשונית היא בול מה שאתם צריכים. זה נדיר אבל אפשרי בהחלט, אל תפחדו מזה. אולם, ברב המקרים, יש כמה סבבים של תיקונים. אתם רואים, חושבים, בודקים וחוזרים עם הערות. שימו לב לאסוף את כל ההערות שלכם ולכתוב אותן בצורה מסודרת, כדי למנוע המון סבבי תיקונים, שמעכבים את התהליך.
בירוקרטיה והגשה להיתר - תחילה צריך להגיש בקשה למידע להיתר במערכת הממוחשבת. האדריכל עושה זאת לאחר שאספתם עבורו את כל המידע שהוא צריך. תיק מידע מתקבל לאחר כ-45 יום ואז ניתן להגיש את הגרמושקה להיתר, לאחר שאישרתם לאדריכל שלכם את התכנון. שימו לב להיסגר ולאשר סופית את התכנית. ישנם תיקונים קלים שלא משנים את ההיתר, אבל ישנם שינויים שיגררו הגשה להיתר שינויים. זוהי פרוצדורה שלוקחת זמן וכן, גם תוספת שכר. כדאי לעשות הכול על מנת להימנע מזה ומלכתחילה להיסגר היטב על התכנית הנכונה לכם.
בניה ופיקוח - לאחר קבלת ההיתר והשלמת תכניות העבודה מוציאים מהעיריה אישור לתחילת עבודות ואפשר לעלות על השטח ולהתחיל. במהלך הבניה האדריכל מגיע לפיקוח מספר פעמים, תלוי בגודל ובייעוד המבנה. במהלך הבניה וודאי תיתקלו בכל מיני דילמות או חוסר התאמות מול הקבלן. שתפו את האדריכל שלכם וקחו דברים בפרופורציות הנכונות. לכל דבר יש פיתרון!
גמרים - שלב בחירת הגמרים הינו שלב קריטי ביותר. עבדתם, חיכיתם, ציפיתם, והשקעתם המון המון כסף - שימו לב לא להתפשר יותר מדי בגמרים. ניתן בהחלט לעשות דברים יפיפיים גם במחיר סביר. אל תתפשרו על הדבר הראשון שאתם רואים רק כי אתם כבר חנוקים מהוצאות. רצוי לקחת אתכם את האדריכל שלכם ליום רכישות. בין אם זה חלק מהדיל שלכם ובין אם זה תוספת במחיר זה בהחלט כדאי, אדריכל טוב יכול לחסוך לכם במקומות אחרים ויכול לעזור לכם לבחור דברים יפים ובמחיר טוב. אפשר לעשות זאת גם לבד, אבל במידה וזה מה שבחרתם, עשו עבודה מקדימה ותציצו קצת במקורות השראה. תבואו עם מקבץ אימג'ים שמביעים את מה שאתם אוהבים ורוצים והתייעצו עם יועץ מכירות בחנות.
בסופו של דבר תעברו לביתכם החדש וכל התקופה הזו שעברתם תישאר בגדר זיכרון.
הפכו את הזיכרון לזיכרון טוב!
Comments